Kameratstøtte
Døgnåpen: 800 48 500, eller Skriv til oss

Selvhjelp

- Blogging bedre terapi enn psykolog

Marte Fevang Smith overlevde Utøya: Hun synes det er lettere å snakke om følelser på nettet enn hos psykologen. NRK har snakket med flere Utøya-ungdommer som bruker bloggen til å fortelle om 22. juli. Mange sier skrivingen fungere som terapi for å bearbeide sterke inntrykk.

Hvordan hjelpe en venn

Noen ganger får vi meldinger der innskriver ønsker å hjelpe en venn, men er usikker på hvordan, og også redd for å gjøre vondt verre. Ja, hvor mange kjenner seg ikke igjen i dette.

Fornøyd?

Etter ferien går praten mye på hvordan været har vært. Her sørpå burde de fleste være fornøyde, eller?. Litt mer vind eller regn enn normalt har det vært, men alt det andre har vært bra, synes nå jeg da.

Hjelper det å skrive da?

Vi har skrevet mye om det om å skrive som egenterapi. På nettsida viser vi til eksempler og undersøkelser som underbygger påstanden om verdien av det å dele vanskelige tanker. En veteran gir oss følgende opplevelse av dette:

Når livet er vanskelig

Livet går opp og ned. På Helsedirektoratet sin nettside finnes noen enkle råd å ta med seg på veien når livet er vanskelig. Vi har tidligere skrevet om at det ikke finnes noen "enkle liv", ei heller at det finnes noen raske snarveier. Men allikevel - noen råd kan det være greit å ta med seg i hverdagen, som disse 5:

Skriving som egenterapi

Er det virkelig slik at jeg kan skrive om vanskelige hendelser i livet mitt og mine reaksjoner på det, og så få det bedre?

Når gledet du en annen?

For tida pågår ”Sykle til jobben” aksjonen. Jeg sykler til jobben stort sett hver dag i sommerhalvåret, men litt ekstra nå når det i tillegg blir registrert.

Det finnes ikke noen enkle liv

Jeg er så heldig at jeg har gangavstand til jobben – ca 15 min rask gange som gir en alle tiders start på dagen. I det siste har jeg brukt å koble meg til radioen på NRK via mobilen og øretelefoner, og da virker turen enda kortere.

Når krisa tar mannen

Dobbelhake, bilringer, skallethet og sviktende ereksjon er noen av kjennetegnene på overgangsalderen - når mannen mister hormonet, testosteron. Reaksjonen eller krisen oppstår i overgangsfasen mellom ungdommelig virilitet og begynnende alderdom.

Hvordan hjelpe en som ikke vil ha hjelp

Hvis du ser at en av dine nærmeste har det vanskelig, og at han eller hun absolutt burde få hjelp hos en fagperson, men ikke ønsker denne hjelpen, er det lett å bli rådvill. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

Ikke noe å le av

Det forskes på så mangt, spesielt på området helse og velvære. Vi har skrevet om det tidligere – ”En god latter forlenger livet”. Forskere i California mener sågar at bare tanken på noe morsomt kan forbedre helsa til oss mennesker.

Humoristisk, jeg?

- Kan du skriver en artikkel om humor i hverdagen, spurte prosjektleder for Kameratstøtte.no meg om. Bakgrunnen var en artikkel i avisa Varden om humor i terapeutisk sammenheng. Fra denne artikkelen refererte jeg til noe sammen med egne erfaringer og uttrykk, og hva det endte med? Jo, hun utfordret meg til å skrive om humor i verdagen – om hvordan jeg bruker humor. Hun mente at jeg brukte det mye. Gjør jeg det da?

Hvordan være en god kompis?

Kampanjen "Et åpent sinn" startet 18.09.08 i regi av Helsedirektoratet med fokus på mere åpenhet rundt psykiske plager. Det er vanlig å få psykiske lidelser, og det hjelper å snakke om det. Psykolog Kim Karlsen mener at menn kan gjerne gjøre det på menns vis, og kommer her med noen "kompis-råd"

 

En god latter forlenger livet

Ja, hvor ofte har vi ikke hørt det. Hvilke muligheter gir du deg selv til å le litt i hverdagen? Du har sikkert følt hvor befriende godt en god latter kjennes på kropp og sjel. En god latter kan ofte gjøre jobben bedre enn en "lykkepille" kan utrette. Les mer om hva skribent og fredsforkjemper Norman Cousins (USA) erfarte da han i en alder av 50 år ble dødssyk.

Hvordan takle kriser

I en sending på NRK Puls snakket psykolog Ann Færden blant annet om enkle knep som kan gjøre det lettere å takle vanskelige situasjoner og kriser. Selv om programmet er noe tilbake i tide, har ikke våre muligheter og evner til å påvirke psyken endret seg.