Kameratstøtte
Døgnåpen: 800 48 500, eller Skriv til oss

Psykisk helse

Ting jeg angrer på

"Ny uke, nye muligheter - og noe å tenke på". En av mine "utallige" venner på facebook skrev dette. Ved å klikke på en link kom jeg til denne artikkelen skrevet av en person som hadde lang erfaring med pasienter som var i en palliativ fase av en sykdom.

- La raseriet slippe til

Har det vært plass for det rødglødende raseriet hos de som ble rammet av terroren, når alt har vært så edelt ellers i nasjonen, spør NKVTS-forsker Lars Weisæth.

Råd til deg som tidligere har opplevd alvorlige traumatiserende hendelser

- og som har blitt sterkt påvirket av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

En gang skadet, alltid

Fofatterne av "Såret soldat" håper boken vil skape større åpenhet om et vanskelig tema.
-Motivasjonen er å vise det norske folk hva som skjer og hva som har skjedd nå som noen modige sjeler står fram med sin historie, sier militærpsykolog Trond Haug som er medforfatterav boken "Såret soldat".

Hva er utbrenthet?

Begrepet utbrenthet brukes først og fremst om personer som har ”kjørt seg for hardt” på jobben, ofte i kombinasjon med belastninger i privatlivet.

Hva er angst?

Angst er en betegnelse som brukes for flere lidelser; panikklidelse, sosial angst og generell angst.

Språk og helse

Det finnes noen viktige sammenhenger mellom språk, kommunikasjon og helse. Det kan illustreres på denne måten:

Sjenerte gutter mer deprimerte

Sjenerte gutter med lavt aktivitetsnivå løper tre ganger så høy risiko for å utvikle emosjonelle vansker – sammenlignet med sjenerte og aktive gutter.

Dersom sjenerte gutter i tillegg har et lavt aktivitetsnivå, er risikoen for at de utvikler emosjonelle vansker nesten tre ganger så høy sammenlignet med sjenerte gutter med et høyt aktivitetsnivå, viser en ny studie.

Veien tilbake

Angst har gitt Anders Hildeng Næss innsikt i sinnets skjørhet. Etter et kraftig smell har kreftene, viljen og evnene gradvis kommet tilbake.

Ikke alltid bra å snakke

Vi må respektere dem som ikke ønsker å snakke om noe fælt som har skjedd. Vi må ikke «tvinge» mennesker til å snakke om sine innerste reaksjoner umiddelbart. Det uttaler psykolog Atle Dyregrov, Senter for krisepsykologi i Bergen, i en artikkel i Aftenposten.

PTSD

Posttraumatisk stresslidelse kan være hendelser som trusler mot eget liv, være vitne til overgrep mot sivile eller ved tap av medsoldaters liv og helse.