Kameratstøtte
Døgnåpen: 800 48 500, eller Skriv til oss

Våken mot sin vilje

Det amerikanske forsvar utvikler medikamenter mot søvn som gjør soldater i stand til å kjempe uavbrutt i flere døgn. Men er en slik utsjalting av kroppens biologiske klokke sunn – og hvilke konsekvenser kan det få for samfunnet?

/

Amerikanske snikskyttere var nær kollaps av utmattelse der de tok seg gjennom det notoriske Dødstriangelet sør for Bagdad i Irak.

Etter marsj i 50 graders varme om dagen ble de tvunget til å marsjere hele natten. Bare av og til klarte de å stjele til seg litt søvn. Så, en morgen i mai 2007, inntraff det de hadde fryktet.

To sivile irakere snublet over skjulestedet deres mens de forsøkte å få seg litt søvn. Det som deretter skjedde ble fokus for en militær rettssak senere på året – og en dom for mord.

Juryen fikk høre at sersjant Evan Vela hadde fått ordre om å drepe en av de irakiske sivile – og han hadde gjort dette uten å nøle. Men sersjant Vela fortalte retten at han ikke kunne huske verken å ha trukket av eller å ha hørt skuddet.

Han insisterte på at han led av virkningene av ekstrem søvnmangel – resultatet av å ha sovet mindre enn fem timer de siste 72 timene. Medisinske eksperter vitnet om at en slik ekstrem mangel på søvn kunne ha fått ham til å handle som en automat ute av stand til å utøve noen moralsk vurdering.

Og retten så ut til å være enig. Vela ble funnet skyldig i mord, men fikk en maksimumsstraff på ti år og ikke fengsel på livstid uten rett til benådning. Vela-saken er neppe unik. For så lenge som kriger er blitt utkjempet, har soldater måtte kjempe mot søvnmangel.

Noen ganger har de tapt denne kampen, med fryktelige konsekvenser. De som er i de væpnede styrkene, er heller ikke de eneste i kampen mot tretthet: Millioner av vanlige mennesker lider av virkningene; de sliter med å holde seg våkne på arbeidsstedet eller å være våkne når de kjører bil.

Forskning antyder at opptil 20 prosent av alle ulykkene på motorveier er tretthetsrelaterte. For tiden er det en økende oppmerksomhet omkring en generasjon av stoffer som ser ut til å utsette søvnighet i dagevis, og med minimale bivirkninger.

Kilde: Klikk.no