Kameratstøtte
Døgnåpen: 800 48 500, eller Skriv til oss

Trener afghansk politi

Det største høydepunktet i militærkarrieren har Ole Johan Skogmo hatt i Afghanistan. Men der har han også vært med på dramatiske oppdrag, og kjempet om liv og død.

/

Major Ole Johan Skogmo (42) var i første halvår av 2012 sjef for styrken som har ansvar for å trene opp politiet i byen Dowlatabad i Faryab-provinsen.

Styrken har navnet POMLT (Police Operations Mentoring Liaison Team), og bestod av elleve offiserer i tillegg til en afghansk tolk. Sivilt politi deltok også med fire tjenestemenn i det norske politibidraget.

Mens Skogmo var sjef opplevde styrken mange dramatiske hendelser. Blant annet kjørte en av patruljene på en veibombe nord i Faryab. Det pansrede kjøretøyet, av typen Dingo 2, ble totalskadet, men ingen av de fire soldatene som var i kjøretøyet kom uskadd fra hendelsen.

- Vi opplevde også mange skuddvekslinger og angrep, og jeg har også gitt ordre om å ta liv og forsvare oss mot fiendene, sier Skogmo.

Stor fremgang

Skogmo og hans kollegaer har hatt hovedkvarter på politistasjonen i Dowlatabad, som ligger nord i Faryab.

- Hensikten med mentorering er å følge de afghanske politistyrkene, og gi de råd og tips underveis, men det er naturlig at vi støtter opp med de ressursene vi har når det oppstår situasjoner, sier Skogmo.

Dowlatabad har ett sted mellom 75000 og 120000 innbyggere. Saksmengden er lav i forhold til vestlige byer med samme inbyggertall.

- Sikkerhetsoppdrag er det vanligste - blant annet sikring av ringveien når høytstående personer skal gjennom byen. Men det er også en del drapsetterforsking, tyveri, veibomber og trafikkuhell. Noen saker handler også om vold i nære relasjoner, sier Skogmo.

Han forteller at oppdraget har gått over all forventing, og at de afghanske polititjenestemennene har vist stor fremgang i tiden de norske politimentorene har vært i Dowlatabad.

Ble angrepet flere ganger

Majoren sitter igjen med sterke inntrykk etter oppdraget i Afghanistan.

- Vi har opplevd mye, og noen ting glemmer man aldri. Det å se små barn, som er på alder med mine egne, som går rundt i snøen barbeint gjør inntrykk. Jeg vet hvordan det hadde gått med mine egne barn dersom de hadde gått i snøen uten sko, sier Skogmo.

At en av patruljene gikk på en veibombe i januar gjorde også inntrykk.

- Kjøretøyet ble totalskadet, men vi mistet heldigvis ingen. Heller ingen av våre afghanske kollegaer mistet live, sier Skogmo.

42-åringen forteller også at de har vært i syv skuddvekslinger i tiden i Faryab, noe som til tider var svært harde kamper.

- Selv om vi har opplevd mange vanskelige, krevende og dramatiske situasjoner, er denne tiden i Afghanistan mitt største høydepunkt i mi militære karriere. Og det sier også de som var med meg.​

Kilde: Forsvaret.no