Kameratstøtte
Døgnåpen: 800 48 500, eller Skriv til oss

Hverdagen endrer seg

Det er en rekke belastende situasjoner som du kan bli utsatt for. Derfor er det godt å vite litt om hvilke reaksjoner som kan forekomme. Når du gjør det, blir du ikke så overrasket eller urolig hvis det skulle dukke opp noe av dette hos deg. Det er mange ting i tjenesteområdet som er annerledes enn hva du er vant til.

/

Først og fremst er språket annerledes. Det gjelder både språket blant lokalbefolkningen, men kan også gjelde i den enheten du jobber i. Derfor er det lurt å venne seg til å bruke andre kommunikasjonsmåter enn hva du pleier å gjøre. Du vil ikke kunne bruke ordene som du er vant til, og må også regne med å bruke kroppsspråk og fakter for å gjøre deg forstått. Du må anstrenge deg mer for å forstå andre og for selv å bli forstått. Det er slitsomt. Det kan også være andre tradisjoner og normer for hvordan man er overfor hverandre, forhold som det tar tid å venne seg til, og som krever energi.

”Man opplever hele tiden at man er avhengig av noen som kan språket, for man fatter simpelthen ikke hva som foregår omkring én hvis man ikke har en tolk med seg. Etter at man i ganske få timer har vært i området og snakket med folk, er man veldig sliten, fordi det krever en utrolig konsentrasjon og forutseendehet.”